DŘEVO

Spirit Of Angmar & Bithynie



Vlastnosti:
 80%
 60%
 40%
 20%
 0%

Rázová houževnatost ukazuje míru tuhostí dřeva. Popisuje, jak je dřevo odolné proti dynamickému zatíženi.


Tuhost ukazuje míru pružnosti dřeva. Bývá posuzována ve spojitosti s pevnosti v ohybu.



Hustota je posuzována jako specifická hustota, poměr hustoty dřeva proti hustotě vody.



Opracovatelnost popisuje míru obtížnosti zpracování dřeva a to, zda má či nemá výrazný vliv na otupení nářadí.


Pevnost v ohybu je označována také jako maximální pevnost v ohybu. Na oba protilehlé konce dřevěné desky je působeno Silou, dokud nedojde k porušení ve směru vláken.


Pevnost v tlaku je schopnost dřeva vydržet tlak, působící bočně a je klíčovou charakteristikou zkoumanou hlavně u dřeva užívaného pro krátké sloupky a podpěry

JAVOR CUKROVÝ (Acer saccharum)

Oddělení:
Listnaté dřevo

Čeleď:
Aceraceae

Vzrůst:

Javor cukrový dorůstá do výšky 40m s průměrem kmene 0,6-1m. Pod názvem javor cukrový, v USA a Velké Británii jako tzv. hard maple (tvrdý javor), se prodávají dva druhy javoru, Acer socchorum a Acer nigrum. Bělové dřevo se v USA prodává jako white maple a black maple. Červený list javoru cukrového se stal známým symbolem na kanadské státní vlajce a tento druh javoru je také velmi známý tím, že produkuje javorový cukr a javorový sirup, jenž se získává stáčením mízy v jarním období.


Vzhled:

Dřevo má krémově bílou barvu s načervenalým nádechem, někdy s tmavě hnědým jádrem. Lze získat pěknou fládrovou texturu, často se vyskytuje vlnitý průběh dřevních vláken. Jemné hnědé linky vyznačují na řezech letokruhy. Textura je hladká, jemná a hedvábně lesklá. Někdy se ve dřevu vyskytují dřeňové skvrny.


Vlastnosti:

Javor cukrový má po proschnutí hustotu kolem 720 kg/m ³. Suší se poměrně dlouho, nicméně nehrozí větší riziko znehodnocení a při použití dřevo vykazuje střední tvarovou stálost. Má střední hustotu, dobrou pevnost v ohybu a tlaku, nízkou tuhost a rázovou houževnatost a pařené se dobře ohýbá. Středně silně otupuje nástroje a při řezu má tendenci způsobovat vibrace. Krájení čtvrtek ze čtvrcených špalků odhaluje nepravidelnou kresbu, doporučuje se použít menší úhel řezu. Při řezu dochází k tomu, že břit ujíždí a dřevo má tendenci se spálit. Pro hřebíkové a vrutové spoje vyžaduje javor cukrový předvrtat otvory, ale velmi dobře se lepí, povrchově upravuje a leští. Dřevo není trvanlivé, je náchylné k poškození hmyzem a také k růstovým vadám (dřeňovým skvrnám, jež jsou způsobovány hmyzími škůdci). Schopnost dřeva přijímat impregnační prostředky je na střední úrovni.


Využití:

Javor cukrový je ideální pro výrobu zátěžových podlahových ploch určených k jízdě na kolečkových bruslích i ploch tanečních sálů, squashových kurtů a bowlingových drah. Užívá se také pro výrobu cívek v textilním průmyslu, vybavení pro mlékárenské provozy a prádelny, řeznické bloky, stavbu klavírů a jiných hudebních nástrojů a také sportovního vybavení. Dále je hodnotným materiálem pro řezbářství. Vybrané kmeny se loupají na očkovanou dýhu nebo řežou na dýhy s kresbou fiddleback, točivou nebo puchýřovitou; mramorované javorové dýhy se používají na nábytek a dřevěné obložení v architektuře.


Výskyt:

Javor cukrový je jedno z nejcennějších dřev, rostoucích na východ od Rocky Mountains v Kanadě a na severu a východě USA.